tisdag 8 maj 2012

Mot Dakota - Startplats: Göteborg

GöteborgsVarv eller inte för min del, utgångspunkten för vår långa löparresa till Dakota utgår från västkustens största stad, tillika rikets näst största. Grundad 1621 av Gustav II Adolf huserar staden idag ett par av våra största industriföretag, Volvo och SKF. Idrottstraditionen är tung i Göteborg med flera framgångsrika fotbollsklubbar (IFK Göteborg, Gais och Häcken i årets herrallsvenska, Kopparberg i damallsvenskan) och varje sommar går världens största ungdomsturnering i fotboll, Gothia Cup, av stapeln i staden. På hockeysidan var Frölunda länge en dominant i Elitserien. GöteborgsVarvet, som för första gången arrangerades 1980, hade 2011 nästan 60 000 anmälda löpare. Staden blir därmed en utmärkt utgångspunkt för vår resa.

Men Göteborg har mycket mer att erbjuda än idrott. Jag som gillar antikvariat går gärna och bläddrar i böcker (kanske köper jag, om andan faller på) i det lite gömda antikvariatet Antiquaria på Kristinelundsgatan 7, endast ett stenkast från Avenyn. Göteborg har även flera bra kaffehak och några favoriter är Da Matteo i Viktoriapassagen, Café Nöller på Haga Nygata och Café Bar Centro på Kyrkogatan. Även Mahogny nästan längst ned på Gibraltargatan är värt ett besök. Passa på att spana in ett riktigt stort urval av tyger, gardiner och tapeter på Empe Shop som ligger granne med caféet. Några meter högre upp på Gibraltargatan ligger Anna & Anais, ett litet antikvariat men med stort utbud och ständigt nya varor. Just nu vill jag köpa den här koola lampan:



Är du hungrig? Gå till Familjen, Arkivgatan 7, och ät deras råbiff. Sugen på något ännu mer fancy finns 28+ på gångavstånd, Götabergsgatan 28. För drinkar går jag till Locatelli på Avenyn eller Puta Madre på Magasinsgatan. Från det senare är det bara några meter till Magnus & Magnus (M2), där det är fantastiskt trevligt att sitta på innergården långt in på småtimmarna och njuta av klubbmusiken som basuneras ut.

Efter allt kaffe, god mat, drinkar och antikvariatbesök (men vi struntar i att köpa något nu va? Det blir lite jobbigt att kånka på hela vägen till Dakota.) är det så dags för oss att ge oss av. Vi värmer upp en stund inne på Sats Landala med lite rörlighet och löpskolning. Startskottet har gått, och nu bär det av mot USA! Heja oss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar