onsdag 8 augusti 2012

Mot Dakota. Etapp 2: Alingsås

Så var det dags att åter klappa oss själva på axlarna och summera sommarens löpta kilometer. Sedan i mitten på juni fram till dags dato är eder långlöperska nu uppe i blygsamma 16 mil... men vi har lämnat Uddevalla och tagit oss till Alingsås.

Omvägar är bra, för Bohuslän är vackert!

Alingsås är en liten stad nästan fem mil nordost om Göteborg. Stadens store man är Jonas Alströmer, verksam under 1700-talet och gjorde sig ett namn som mannen som införde potatisen i Sverige. Det senare är väl inte helt sant, men sant skall vara att Alströmer bidrog till massodling av potatis och fick nolan att nå ut till de breda folkmassorna. Sveriges första potatisodling sägs därför ha legat i stadsdelen Nolhaga, som också fått sitt namn efter "nolan" - ett annat ord för potatis. Nolhaga är än idag en känd plats i Alingsås, och stoltserar med ett vackert slott ritat av min favoritarkitekt Adrian Peterson, i en liten slottspark inte långt från stan - som dessutom är öppen för allmänheten och innefattar bland annat en liten djurpark samt motionsspår, utkikstorn och kolonilotter. Patriciervillan i italiensk nyrenässansstil byggdes som hem åt järnvägsbyggaren Claes Adelskiöld 1880. Ett stenkast från villan (slottet i folkmun) ligger Nolhagahallen, där Alingsås Handbollsklubb spelar sina hemmamatcher. Handbollen är en stor sport i Alingsås och laget vann elitserien 2009.

Nolhaga Slott. Adrian Peterson, han kunde rita fina hus han.
Alingsås har även gjort sig berömt för sina många caféer. En vandring längs med huvudstråket Kungsgatan bekräftar att fiken ligger tätt. Classic Coffeehouse på tvärgatan Nygatan bjuder på stora bakverk och en fin innergård. Balders Hage på Drottninggatan har också en fin kaffeservering och butiken i samma hus är definitivt värd ett besök. Café Ringen, också det på Drottninggatan, skall vara ett av stans äldre.
Här står han staty, den gode Jonas Alströmer, på Stora Torget i Alingsås

"Ljus i Alingsås" är en populär utställning i stan som äger rum varje höst. Olika ljuskonstnärer, flera internationella, ställer ut sina installationer på flera platser i stan. Tillsammans bildar de sevärdheter i en vandringsslinga runt stan. Läs mer om utställningen här

Jag råkar dessutom veta att Hälsostudion är en riktigt bra och trevlig träningsanläggning i Alingsås, som varmt kan rekommenderas om man har vägarna förbi! Därför beger vi oss dit för lite stretch och styrketräning efter ankomst till Alingsås. Härifrån är det inte heller långt till Momenti Liberi, där vi äter middag och fyller på energidepåerna efter vår långa löpning. Natten tillbringar vi på First Hotel Grand, och innan vi joggar iväg från Alingsås dagen därpå tar vi oss förstås en liten promenad i Nolhagaparken och beundrar utsikten från utkikstornet i parken. Eftersom det är fint väder fortsätter vi förbi den anrika idrottsarenan Mjörnvallen, och passar därefter på att ta ett dopp i sjön Mjörn. Nu har kropp och själ fått sitt av Alingsås. Vi snörar på oss löpardojorna och fortsätter mot Dakota!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar