lördag 9 juni 2012

Mot Dakota. Etapp 1: Uddevalla

Medlöpare! Det är dags att summera den första månadens löpta mil. Facit visar 7,7 avverkade mil sedan bloggen föddes i början av maj. En någorlunda blygsam början på vår resa, som dock har tagit oss hela vägen från Göteborg till Uddevalla.




 Uddevalla, största stad i Bohuslän med drygt 31 000 invånare, har en lång och intressant historia och har under stora delar av sin existens varit under dansk/norskt styre. Staden Uddevalla fick stadsrättigheter redan 1498. En gång i tiden hette platsen Oddevold, ett namn än idag lever vidare i stadens främsta fotbollslag. Namnet Oddevold kan härledas ur det norska språket, som var det talade språket i Uddevalla fram till den svenska ockupationen år 1658. Bland stadens industrinäringar var länge Uddevallavarvet och Volvo stora arbetsgivare, där varvet sedan 1980-talet är nedlagt. Volvofabriken, mindre idag än vid dess tillkomst, tillverkar emellertid fortfarande modellen C70. 

Sedan vi lämnade Göteborg den 7 maj har vi sprungit längs med E6:an norrut. Vi har bland annat passerat Kungälv, Stenungsund och Ljungskile på vår resa. I Ljungskile, den lilla orten som vid ett par tillfällen haft ett fotbollslag i allsvenskan, stannade vi till för lunch vid Laxbutiken. Vi sprang även en kort avstickare till den lilla byn Ulvesund, längs Ljungskileviken mittemot den gamla kurorten Lyckorna. I Ulvesund fikade vi i det delvis nedlagda Ulvesunds växthus och köpte ost i Gerts Ostvagn innan vi joggade vidare till Ulvön, där vi också svalkade oss med ett dopp i havet. Efter doppet fick vi avnjuta en glass från Ulvesunds båtvarv innan vi fortsatte vidare mot Uddevalla. Från den vackra Sunningenbron, klar så sent som år 2000, är utsikten makalös över Byfjorden. Här viker vi av och joggar längs med fjorden in till själva tätorten Uddevalla.

Sunningenbron (Uddevallabron i folkmun)
Gustafsbergs vackra gamla varmbadhus, numera vandrarhem.

I Uddevalla blir det övernattning på Gustafsbergs vandrarhem strax utanför stadskärnan. Gustafsberg blev känt som kurort på 1800-talet, då prominenta gäster såsom självaste kronprins Oscar (senare Oscar II), Fredrika Bremer och August Hierta frekventerade badorten. Vi är alltså i mycket gott sällskap! Det är det gamla varmbadhuset som nu har gjorts om till vandrarhem, vårt stopp för natten. Innan vi lämnar Uddevalla morgonen därpå blir det en vandring längs med strandpromenaden, invigd 2006, samt ett besök på Bohusläns museum.


Bra jobbat, alla löpare! Vi har nu tagit de första stegen mot Dakota och nått vår första anhalt på vägen. Vi får passa på att njuta av detta stopp, klappa oss själva på benen och fötterna som har tagit oss så här långt, och sedan ta nya tag mot nästa etapp. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar